Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Κραχ στην τιμή ελαιολάδου: ένας εμπορικός πόλεμος σε εξέλιξη

Το κραχ στο ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου υποχώρησε ήδη και κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό για να σταθεροποιηθεί, πρόσκαιρα στο 1,80 ευρώ και 1,90 ευρώ σε Κρήτη και Λέσβο αντίστοιχα (για οξύτητα 3 δεκάτων) κατά την περασμένη εαιοκομική περίοδο βαραίνει και την νέα περίοδο ποιυ τώρα ξεκινά.
Η κατρακύλα αυτή έχει ρίξει την τιμή του προϊόντος στα επίπεδα του 1992, οπότε είχε σημειωθεί ανάλογο κραχ και το ελαιόλαδο επωλείτο προς 620 δρχ. το κιλό (γύρω στο 1,82 ευρώ όπως και σήμερα) έναντι 1.240 δρχ. (3,6 ευρώ περίπου).
Κραχ στην τιμή ελαιολάδου
Η μόνη διαφορά είναι πως τότε το κραχ σημειώθηκε απότομα και οδήγησε σε πτωχεύσεις εταιρειών εμπορίας και σε υψηλά χρέη των συνεταιριστικών ενώσεων, ενώ στις ημέρες μας το ελαιόλαδο κατρακυλά μέρα με τη μέρα...
Την ίδια στιγμή ανακύπτει κίνδυνος διάθεσης ελληνικού ελαιολάδου - «μαϊμού» με τη φίρμα «έξτρα παρθένο Καλαμών» και «έξτρα παρθένο Κρήτης» από κινεζική εταιρεία, η οποία πρόκειται να πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά με λάδια αμφίβολης ποιότητας.
Το πρόβλημα και ο κίνδυνος για το ελληνικό ελαιόλαδο επισημαίνονται σε έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο.
Στο έγγραφο αυτό (2720240, 13.3.2009) που απεστάλη στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση που επικίνδυνα διαμορφώνεται για το κύρος και την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά μετά τη «δραστηριοποίηση» της κινεζικής εταιρείας.
Σε ανάλογο διάβημα προχωρεί και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Προκύπτει από το έγγραφο της πρεσβείας πως ουσιαστικά η κινεζική εταιρεία αμφισβητεί την κατοχύρωση του σήματος που υπάρχει για το ελληνικό ελαιόλαδο στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αν αυτό περάσει, σχολίαζαν στο «Εθνος» αρμόδιες πηγές, τότε θα αρχίσει το «ξήλωμα» του καθεστώτος των εμπορικών σημάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τομέα των τροφίμων, κάτι που επιδιώκουν χρόνια τώρα πολυεθνικές των ΗΠΑ και άλλων τρίτων χωρών...
Ενδιαφέρουσα είναι και η άλλη παράμετρος που δίδεται από το γραφείο οικονομικών - εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο καθώς:
Πειρατική ενέργεια
Γίνεται σαφέστατα λόγος και για... πειρατικές ενέργειες, δηλαδή να εκβιάσει η κινεζική εταιρεία την Ενωση Σητείας κ.λπ. προκειμένου να εισπράξει σεβαστό οικονομικό ποσό ώστε να... αποσυρθεί από την εμπορία «ελληνικού» ελαιόλαδο.

Ηδη η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας παρενέβη στην υπόθεση και πήρε προθεσμία (έληγε στις 9 Απριλίου) από τις κινεζικές αρχές προκειμένου να υποβάλει τον σχετικό φάκελο με τα στοιχεία εκείνα που θα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της εταιρείας που αναφέρονται στο έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας.

Κίνδυνος διάθεσης ελληνικού λαδιού-«μαϊμού» από κινεζική εταιρεία
Για... πειρατεία του ελληνικού ελαιολάδου από κινεζική εταιρεία μιλά η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο.
Στο σχετικό έγγραφό της αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι το γραφείο μας, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί για περιπτώσεις σφετερισμού εμπορικού σήματος ελληνικών εταιρειών από κινεζικές, με αφορμή καταγγελίες τέτοιων περιστατικών από ελληνικές εταιρείες από την ιστοσελίδα του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων, όπου παρέχονται πληροφορίες για συγκεκριμένα εμπορικά σήματα, διαπίστωσε ότι η κινεζική εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης εμπορικού σήματος «Sitia», με λατινικούς χαρακτήρες, στη ΛΔΚ.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω κινεζική εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση στο Γραφείο Εμπορικών Σημάτων της Κρατικής Αρχής για τη βιομηχανία και το εμπόριο από 11-4-06, ζητώντας να κατοχυρώσει ως δικαιούχος το εμπορικό σήμα SITIA για ελαιόλαδο και εδώδιμα έλαια (κατηγορία 29). Το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων έχει εκδώσει ήδη, από 6-1-09, προσωρινή απόφασή του, με την οποία κάνει δεκτή την αίτηση κατοχύρωσης και όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει την προσωρινή απόφαση ενώπιον του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσής της, δηλαδή έως τις 7-4-09.
Σε περίπτωση που το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων απορρίψει την προσφυγή κατά της προσωρινής απόφασης και εκδώσει οριστική απόφαση με την οποία θα κατοχυρώνει το εμπορικό σήμα SITIA υπέρ της κινεζικής εταιρείας, θα πρέπει να προσβληθεί η οριστική απόφαση σε δευτεροβάθμιο όργανο της εποπτεύουσας διοικητικής αρχής SAIC.
Επισημαίνουμε, όμως, ότι η διαδικασία προσφυγής εναντίον της απόφασης του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων για την προσωρινή ή οριστική απονομή εμπορικού σήματος σε άλλο δικαιοδόχο μπορεί να είναι μακροχρόνια και δαπανηρή, δεδομένων και των υψηλών αμοιβών των ενδιάμεσων -δικηγόρων, των οποίων οι υπηρεσίες είναι απαραίτητες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας.
Από την εμπειρία που διαθέτει το γραφείο μας από παρόμοιες περιπτώσεις η κινεζική εταιρεία, που αποπειράται να κατοχυρώσει ως δικό της το εμπορικό σήμα SITIA, ενδέχεται είτε να διαπράττει πειρατεία-αντιγραφή ελαιολάδου, το οποίο εμφανίζει ως Sitia και το διανέμει ήδη στην αγορά, είτε να έχει ως πρόθεση να εκβιάσει την εταιρεία σας, ζητώντας χρηματικό αντάλλαγμα προκειμένου να σας μεταβιβάσει το (δικό σας) εμπορικό σήμα.
Η υποψία της πρώτης εκδοχής ενισχύεται και από το κάτωθι γεγονός, που περιήλθε πρόσφατα στη γνώση του γραφείου μας:
Στη μεγάλη κινεζική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Jingkelong διατίθενται μπουκάλια ελαιολάδου με το εμπορικό σήμα SITIA, οξύτητα 0,7, που όμως παρουσιάζουν ενδείξεις ότι μπορεί να μην είναι αυθεντικά.
Το γραφείο μας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον εισαγωγέα-διανομέα σας, ο οποίος μας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει την κινεζική εταιρεία που αποπειράται να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα SITIA και επιβεβαίωσε ότι διανέμει στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Jingkelong».
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: