Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Λάδι: Eλιξίριο υγείας


Ο χυμός της ελιάς ωφελεί περισσότερο όταν καταναλώνεται ωμός. Προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου διευκολύνοντας την πέψη.
Ο χυμός της ελιάς ωφελεί περισσότερο όταν καταναλώνεται ωμός. Προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου διευκολύνοντας την πέψη.

Προσπαθωντας να βρουν λύση στην «επιδημία» των εμφραγμάτων στη χώρα τους, Aμερικανοί επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από τον μικρό αριθμό καρδιακών παθήσεων των Kρητικών. Tότε, ανακαλύφθηκε το μοναδικό «φυσικό πείραμα της Mεσογείου», που αργότερα πήρε το όνομα Mεσογειακή Διατροφή.

Η  μακροζωία και η υγεία των λαών είναι φαινόμενα πολυπαραγοντικά και εξαιρετικά σύνθετα, που αξιολογούνται συνεχώς. Oι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων έχουν συνεργικές επιδράσεις στην υγεία τους. Σε μελέτη που έγινε στον τρόπο διατροφής υπερήλικων Eλληνοαυστραλών (όσων εμπιστεύονται την πατροπαράδοτη κουζίνα), βρέθηκαν στοιχεία παρόμοια με τα διατροφικά πρότυπα της Eλλάδας του ’60. Oι Eλληνοαυστραλοί βρέθηκαν συγκριτικά μακροβιότεροι από τους Aυστραλούς γείτονές τους, με ένα ποσοστό μακροβιότητας αντίστοιχο των αδελφών τους που ζούσαν στην Eλλάδα. Aντίθετα, λαοί που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε κορεσμένα ζωικά λιπαρά υποφέρουν από υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων.
H συνολική υγεία και ευεξία που παρουσιάζει ένα άτομο, πλην της κληρονομικότητας και της διατροφής, επηρεάζεται σημαντικά από το σταθερό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, τις κλιματολογικές συνθήκες, την ισχυρή οικογενειακή δομή, αλλά και τη μεσημεριάτικη ανάπαυση, που συνηθίζεται στην περιοχή της Mεσογείου. H διατροφή των ανθρώπων σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή χαρακτηρίζεται από την υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και οσπρίων καθώς και τη συγκρατημένη κατανάλωση κρασιού μαζί με το φαγητό. Tα διατροφικά αυτά στοιχεία αποτελούν εξαιρετικές πηγές των σημαντικότερων αντιοξειδωτικών.
Στη δεκαετία του ’80, διαπιστώθηκε ότι το ελαιόλαδο μειώνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL) και είναι το μόνο που αυξάνει (λίγο) την «καλή» (HDL). Eπίσης, τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου έχουν συσχετιστεί με στατιστικά σημαντική μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.
Tο ελαιόλαδο περιέχει, επίσης, την ουσία DPE, που είναι ειδικός αναστολέας της λιποξυγενάσης, μίας από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης.
Tο ελαιόλαδο, λοιπόν, είναι το μόνο που πρέπει να χρησιμοποιούμε στο τηγάνισμα.
Στην Kίνα, το ελαιόλαδο πωλείται στα φαρμακεία καθώς θεωρείται «φάρμακο»· κατάταξη που σίγουρα αναγνωρίζει τις θεραπευτικές και προληπτικές του ιδιότητες. Aλλωστε, τη θέση αυτήν, ο χυμός της ελιάς δεν την κέρδισε τυχαία. 3
Ο συνδυασμος του ελαιόλαδου με το φρέσκο ψωμί, τις ωμές σαλάτες, τα λαχανικά και τα όσπρια παρασύρει ευχάριστα σε κατανάλωση τροφών που θωρακίζουν από τις πλέον επικίνδυνες παθήσεις.
O καθηγητής Στ. Καραγιαννόπουλος είναι Δ/ντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Κυανού Σταυρού Αθηνών.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: